“Ik kom!”
Heel simpel niets meer en niets minder en toen was het stil.
Bert Meijerink, de judomeester van mijn broertje, had mij eerst naar de dokter Walters gestuurd om nog maar eens een keertje goed naar dat hart te luisteren.
Een jaar later werd ik door dezelfde Bert Meijerink naar de Internationale Judo Zomerschool in Papendal gestuurd om daar van Tokio Hirano een “vliegende tai o toshi” te leren en wedstrijdtraining van Wim Ruska te krijgen.
Indruk en indrukwekkend.
   
Wim Ruska had even eerder met links op de Olympische spelen van München beslag op een gouden plak gelegd om vervolgens als lichtste zwaargewicht om eerst met links de eerste en vervolgens met rechts overtuigend een tweede gouden plak te pakken.
De omvang van mijn bovenbeen was toen net zo groot als de omvang van zijn bovenarm……..
Wim Ruska is verschillende keren naar de jeugd van Crooswijk gekomen om op een echt uniek judogala voor de kinderen van het Sophia kinderziekenhuis te knokken.

Aanstekelijk, ja echt aanstekelijk want zijn enthousiasme werd vergezeld door en met optredens van leden van het Rotterdam Philharmonisch Orkest, de Marinierskapel en vergeet daarbij zeker het Koninklijke niet, Anita Meijer en Authority Brass International.
Twee judoteams knokte tijdens dit gala niet alleen voor de eer en de glorie om beslag op de “Sophia Bokaal” te leggen maar meer voor een klinkende bijdrage in duitjes voor de kinderen in het Sophia Kinderziekenhuis.
Beladen kanjers van zwaargewichten met minder valide judoka in de voorronden en de ukkies voor de eindstrijd in de finale.
En echt er werd, geknokt, geknokt en met een indrukwekkende motivatie nog eens geknokt. TV Rijnmond heeft dit geheel nog eens als documentaire “op de buis gezet”.

Ici Paris, Ici Parisi.
Angelo Parisi, goud Olympische spelen Moskou en vriend van Wim Ruska, kon die keren dat “Knokken voor Sophia” werd georganiseerd niet naar Rotterdam komen en daarom kwam hij maar “even” voor een afzonderlijke clinic vanuit Parijs naar Crooswijk want zo kon je met die opbrengst toch ook weer wat poen aan de “Vrienden van het Sophia” overmaken.
Vanuit Tokyo werden Tamiko Omiya en Etsuko Yokoyama, meervoudig wereldkampioen Ju No Kata, ingevlogen om door geheel het land clinics te verzorgen terwijl na de presentatie van de brief van Anton Geesink in Tokyo aan Yasuhiro Yamashita, oud Olympisch kampioen en voormalig Chef educatie van de International Judo Federation, Yamashita vertelde gewoon op z’n Japans: “Als ik naar Rotterdam kom, dan kom ook ik om te knokken!”
Maar…….Mark Huizinga ……was hem bij een latere editie van dit gala net even voor.
Huizinga…….niet te evenaren………hij hoefde niet te vliegen… maar…….liet “ ze” met unieke technieken over de mat vliegen…
Nu ……de in de Zuidplas………
het staat in de statuten van de stichting als toch wel als de belangrijkste doelstelling…… de overflow aan cash moet voor de organisatie van “Knokken voor Sophia” worden aangewend en daar gaan we als de judoka van de Zuidplas gewoon keihard voor knokken!


Ondori - Fluitekruid 16 - 2914 TB Nieuwerkerk aan den IJssel - haandecees@planet.nl - 06-12255164