Punt uit……De stichting van toen en die van nu

Vanuit de Rotterdamse politie heb ik enige tijd in Crooswijk als een van de mooiste en meest gekleurde wijken van Rotterdam invulling mogen geven aan het “taak accentschap jeugd”.

Een echte top job!

Geen enkele behoefte om inde stad van geen woorden maar daden met gelikte presentaties “acte de presence” en een hoop loze woorden invulling te geven aan een stuk zelfprofilering maar gewoon op de hoek van de Crooswijkseweg babbelen met jongens en meiden om later nog eens met de ouders onder het genot van heel wat Marokkaanse en Turkse thee een verdere babbel op te zetten.

“Hoe zou je het vinden om bij mij te komen judoën?” was als judoka de voor mij logische vraag.

Zo is het begonnen…… niet “Top down maar gewoon Bottom up” en dan moet je met een beetje “ausdauer” kunnen knokken en niet direct opgeven. Geen enkel probleem want dat heb je eerlijk gezegd met en door deze sport zonder meer geleerd.

In menig bestuurlijk overleg werden van sceptische tegenstanders medestanders gemaakt en zo werd onder de noemer “Sonkei” (respect) een gedetailleerd cahier samengesteld wat zonder al te veel woorden is te vergelijken met het “ouderwetse” schrijven van strafregels op een politiebureau maar nu judoles gegeven door politiemensen in een onderkomen van de politie.

Naar zeggen werd dit geheel in “wild enthousiasme ontvangen” en die woorden heb ik echt niet van mezelf.
Met de toenmalige Korpsleiding Regiopolitie Utrecht en Kinderrechters in Rotterdam was het babbelen om gewoon met heel veel steun van de deelgemeente Kralingen Crooswijk en de Regiopolitie Rotterdam Rijnmond daadwerkelijk in de politiedojo van het Politiebureau Boezembocht met jeugd uit Crooswijk zonder al te veel woorden gewoon te gaan stoeien. Een kwestie van het doen van toen.

De sportsociale dimensie van deze unieke sport in dit verband werd vervolgens ondergebracht in de stichting “Keisatsu Judo Gakko Rotterdam” (politie judo school).
Met deze unieke ervaring aldus opgedaan, ben ik nu als de “Ondori Judo Ryu” in de Zuidplas verder gegaan.


Ondori - Fluitekruid 16 - 2914 TB Nieuwerkerk aan den IJssel - haandecees@planet.nl - 06-12255164